Cilat janë grupet me risk të lartë?

Vaksinimi kundër gripit është veçanërisht i rëndësishëm për mbrojtjen e personave që janë në risk të lartë për shkak të sëmundjeve shoqëruese, problemeve shëndetësore specifike ose moshës.

Faktorët e mëposhtëm lidhur me shëndetin dhe moshën rrisin riskun për ndërlikime serioze nga gripi:

Gratë shtatzëna

Lexo më shumë

Fëmijët e vegjël

Lexo më shumë

Personat mbi 65 vjeç

Lexo më shumë

Personat me sëmundje zemre ose historik të goditjeve në tru

Lexo më shumë

Personat me diabet

Lexo më shumë

Personat me astmë

Lexo më shumë

Personat me sëmundje kronike të veshkave

Lexo më shumë

Personat me probleme të caktuara shëndetësore, duke përfshirë:

  • Çrregullime metabolizmi
  • Sëmundje kronike të mushkërive (të tilla si, sëmundja pulmonare obstruktive kronike [COPD] dhe fibroza cistike)
  • Çrregullime që mund të shkaktojnë probleme të frymëmarrjes, të tilla si kriza, çrregullime nervore dhe muskulare
  • Çrregullime të gjakut (të tilla si drepanocitoza)
  • Personat që janë mbi peshë (me indeks të masës trupore 40 e lart)
  • Sistem të dobësuar imunitar (si nga trajtimet kundër HIV-it dhe kancerit)

Personat që jetojnë në shtëpitë e kujdesit për të moshuarit dhe në ambiente të tjera të kujdesit afatgjatë24